няколко полезни съвети от майстора

Could I Have This Kiss Forever (Tin.mp3

   Как да спестим вода, енергия и пари в нашия дом, без да се лишаваме и да чувстваме неудобства?

    Пестенето на вода е един от начините да спестим финансови средства и опазим околната среда Понякога можем да пестим като наложим дребни промени в определена дейност.Например, можем да спестим до 3 – 4 литра всеки ден ако затваряме крана, докато си мием зъбите и стотици литри на седмица, ако поправим течащото кранче на тоалетната. Сметката за вода и ток ще намалее също така, ако заменим старите и амортизирани водочерпни прибори с нови.

    Как да открием и спрем скрити течове в нашия дом?

- Потърсете съвет от вашия инкасатор. Когато инкасаторът минава да измери водоползването, го помолете за съвет. Като професионалист той може да Ви посъветва при необичайно голяма консумация. Ако нищо не оправдава повишената консумация на вода, това означава, че някъде има теч.
- Заслушайте се. Един теч не винаги се вижда, но отчетливо се чува в най-честия случай, когато има изтичане на вода.
- Направете теста “анти-теч”. Проследете консумацията: запишете стойностите на водомера вечерта, а след това и сутринта. Сравнете ги. Ако има промяна, значи има теч.
Проучванията показват, че капещият кран и спуканите тоалетни представляват 5 % от водопотреблението в дома. Течовете са разточителни и скъпи. Всяка неизползвана капка, която изтича по канала е част от сметката за вода и канал. Ако водата е топла, ще платим и за повече енергия. За щастие повечето от течовете са лесно установими. Въпросът е да намерим време за тяхната поправка.

 • Знаете ли, че…

  Ако кранчето Ви капе със скорост една капка в секунда, за една година може да изразходите повече от 10 кубически метра вода.

 • В кухнята

  Когато миете чиниите, не оставяйте водата да тече непрекъснато. Пригответе си сапунен разтвор в мивката или в друг съд.

  Пускайте пералнята или съдомиялната машина само когато са пълни.

  Не препълвайте чайника, това ще Ви спести и електричество.

  Зареждайте хладилника с питейна вода, вместо всеки път да я източвате от чешмата, докато се изстуди.

  Размразявайте месо, като го слагате в хладилника или в микровълновата фурна, а не под течаща вода.

  Не изхвърляйте вода в канализацията, когато може да я използвате за нещо друго, например за поливане или за чистене.

  Знаете ли, че…

  Всеки път, когато оставяте чешмата пусната без нужда, изразходвате по литър вода на всеки 6-7 секунди.

 • В банята

  Запушвайте мивката, когато се миете. Така ще спестите 10 литра вода при всяко миене.

  Спирайте водата, докато си миете зъбите или се бръснете.

  Изплаквайте устата си с чаша вода.

  Взимайте си душ, не вана - така ще изразходвате три пъти по-малко вода.

  Ако все пак решите да си вземете вана, не я пълнете догоре.

  Избягвайте да пускате казанчето на тоалетната, когато това не е необходимо.

  За да проверите дали казанчето Ви тече сложете вътре безвредна боя. Ако казанчето Ви тече, боята ще се появи до 30 минути. Проверете казанчето си за износени, ръждясали или изкривени части. Повечето резервни части не са скъпи и лесно се намират и подменят. (Пуснете водата веднага след като направите теста, тъй като боята може да оцвети трайно тоалетното казанче).

 

Готови ли сте за зимата?

Замръзнали тръби и как да се справим с тях :

През зимните месеци ни се обаждат много хора, които не са подготвили домовете си за студеното време. Една спукана тръба в дома Ви може да причини много неприятности, като например замръзване поради лоша изолация. Помнете, че тръбите могат да се спукат всеки ден - дори и на рождения Ви ден или на Коледа, така че си струва да се подготвите предварително.

Можете да избегнете тези проблеми, като вземете някои предпазни мерки и изолирате тръбите си.

Увийте всички тръби с изолационна лента, особено на местата, застрашени от замръзване. Не използвайте материали (като стари килими и др.), които могат да се намокрят и също да замръзнат.

Изолирайте всички врати и прозорци и хубаво ги затворете.

Позволете на топлия въздух от другите части да дома Ви да достига до тръбите.

Не спирайте напълно отоплението, докато сте извън дома си. Това ще предотврати замръзването на тръбите Ви.

Спрете водата към външните чешми, махнете всички маркучи и източете тръбите.

Помолете някой Ваш приятел да посещава къщата Ви докато отсъствате. Така, ако някоя тръба се спука, аварията ще бъде открита навреме.

В случай че тръбите Ви замръзнат, трябва да ги размразите бавно и внимателно.

Ето няколко съвета какво да правите и какво да не правите, когато размразявате тръбите.

Първо направете следното - спрете водоподаването към дома си от спирателния кран.

Ако живеете в жилищен блок, най-вероятно ще намерите спирателния кран в банята до водомера. Ако живеете в къща, разберете къде се намира спирателния кран (най-вероятно в мазето), така че да не Ви се налага да го търсите в случай на авария. (За да не заяжда кранът Ви, го затваряйте и отваряйте един-два пъти годишно).

Отворете най-близкия до замръзналото място кран на чешма, за да освободите парата от топящия се лед.

За да размразите тръбите, използвайте електрически сешоар на най-ниската или средна степен или поставете в близост - но на достатъчно разстояние - до тръбите електрическа печка, като внимавате да не ги затопляте прекалено бързо.

Размразявайте по дължината на тръбата, като започнете от края, който е най-близо до кранчето на чешмата..

Не използвайте директен пламък (като например поялна лампа).

Не оставяйте чешмите да текат или капят. Водата няма да може да се оттича, ако тръбата отдолу е замръзнала.

 

Прости хитринки смъкват сметките ни за парно

Цените на енергията във всичките й разновидности непрекъснато се покачват и според прогнозите ще продължават да растат. А доходите на повечето от нас са „замръзнали” или дори по-лошо - намалени. Тази неблагоприятна комбинация превръща отоплението през зимата в голям проблем за мнозина. И поставя ребром въпроса за икономии. 
Според специалистите има начини да се пестят разходи за отопление, без това да е за сметка на здравето ни. Да не говорим, че тези икономии имат и екологично измерение. Ето съветите на професионалистите към онези, които тази зима ще разчитат на централно или локално парно отопление.

Кардиналните решения са с най-голям ефект

Съществени икономии на средства за отопление се постигат при извършване на съответни технически изменения в постройките. Мнозина вече се убедиха, че подмяната на прозорците с модерни стъклопакети, изолациите на стените, тавана и подовете променят коренно нещата. При ремонта обаче трябва да се вслушате в съветите на специалистите, а не само да търсите естетичен ефект. Обикновено радиаторите се поставят под прозорците или пък в специални ниши, предназначени за тях при по-новото строителство. В тези ниши обаче стените са най-тънки. Затова зад тях трябва да се изолира с подходящ материал. За препоръчване е лицевата повърхност на изолацията да е покрита с алуминиево фолио, защото така излъчената топлина ще се отразява към помещението.

Какви температури са най-икономичните за различните видове помещения

Според специалистите оптималната температура в банята е 24 градуса по Целзий, а в детската и всекидневната стая – 20-22 градуса. В спалнята обаче и в другите малко използвани помещения трябва да намалите температурата – тя не бива да превишава 18 градуса, ако искате да пестите енергия. Намаляването на температурата само с един градус води до 6 на сто намаление на разходите за отопление. През нощта или при отсъствие от дома намалете температурата във всички помещения. 
Но освен икономиите в жилището е много важно да се пести енергия и в самите котелни помещения – те не трябва да бъдат като сауни. Старите котли и абонатни станции губят много енергия. Добрата изолация може да намали загубите до минимум. 

Широко разпространени заблуди

Много хора вярват, че ако не отопляват въобще някои от помещенията у дома, ще направят големи икономии. Но това съвсем не е така, тъй като после се губи много енергия, за да се достигне желаната температура в тях. Ще спестите средства, ако поддържате ниска, но постоянна температура в тези помещения. В това отношение съвременните вентили на радиаторите позволяват да се поддържа ниска и най-важното – постоянна температура. 
Вечер пускайте щорите и завесите но така, че да не покриват радиаторите. От това също могат да дойдат икономии до 6 на сто. Не проветрявайте с часове – по-добре е да правите това за кратко, но интензивно. 

Скъпата гореща вода

Около 10 на сто и повече от енергийните разходи на едно домакинство отиват за осигуряване на гореща вода. Душът излиза доста по-евтино от ваната. Напълнената вана изгълтва три пъти повече енергия, отколкото вземането на 6-минутен душ. Но не се отказвайте от ваната от време на време, тъй като тя доказано възстановява силите на човека. 

Нека запомним:
- Само един единствен градус по-ниска температура в помещението дава 6 на сто икономия на енергия.
- Не дръжте отворени прозорците, но проветрявайте енергично помещенията. Това подобрява качеството на въздуха, което също намалява загубите.
- По-често вземайте душ вместо вана.
- От капещ или „невинно” течащ кран загубите на вода могат да достигнат до 2000 литра на година.
- Неизключеният телевизор изгълтва 190 киловатчаса годишно.
- При готвене в съд без капак се губят 30 на сто енергия.
- Излишно ниската температура в хладилника изисква 15 на сто повече енергия.
- Автоматичната съдомиялна машина е по-икономична от ръчното миене на съдовете.
- Изключеният през нощта компютър дава 25 на сто икономия годишно. Включете го на спящ режим, ако знаете, че няма да работите повече от час с него.

Make a Free Website with Yola.